Notícies

O'CERDANYA un nou repte assolit per l'orientació catalana!

👤David Farell i Garrigós 🕔20/08/2017

Molt pocs recorden ja els sis dies que es van organitzar a Catalunya fa dècades.

 El passat 15 d'agost van cloure els 5 Dies de Cerdanya O'CERDANYA, un esdeveniment que ha comptat amb més de 2.000 insrits de totes les categories amb afegits diaris als circuïts d' Encintat, Iniciació, Open 1 i Open 2.

 Els organitzadors han estat el COC-Club d'Orientació Catalunya (FCOC), el CCIO-Cerdagne Capcir International Orienteering (FFCO) i el Cote66 (FFCO). Entre tots tres han pogut comptar amb el centenar de socis, amics i familiars que feien falta per a poder rebre tants corredors i realitzar totes les tasques.

 O'CERDANYA ha ofert als orientadors vinguts de fins a 25 països el bo i millor dels mapes pirinencs. El 10 d'agost, més de 1.000 inscrits ja tenien reservat el Model Event de Les Bulloses. Successivament i sense descans, les curses han tingut lloc en  els mapes del Coll de la Tossa, a La Llagona (LD 11.08), Puig de la Llosa, a Sauto (MD 12.08), Pla de les Forques, a Fontanals (MD 13.08 i LD 14.08) i a La Molina, Alp (MD 15.08).

 S'ha comentat la duresa de la primera etapa al Coll de la Llosa. El dia 10 havia refredat l'ambient, enblanquinant els turons. Els circuïts eren exigents tècnica i físicament, amb un gran desnivell i predomini de verds al mapa. El temps, però, va aguantar bé i així ja es va poder afrontar la segona etapa, més tranquil·la i assolellada, al Puig de la Llosa, també en uns terrenys d'altura. Aquestes dues primeres etapes comptaven pel campionat francès (CN) i també per la challenge O'Pyrene, sabent que vindrien a molts esportistes d'ambdòs costats dels Pirineus.

 El 3r i 4t dia s'ha corregut al nou mapa del Pla de les Forques, situat al t.m. de Fontanals de Cerdanya. Esplèndits boscos de la serra que trobem entre la Molina i Queixans. Una Mitja i una Llarga molt atractives, amb predomini de tècniques basades en la lectura del relleu. Tothom recordarà les vistes i la verdor que ofereix aquest paratge. Finalment, l'etapa final, la 5ena, a La Molina, comptà amb l'alicient que bona part de les categories prenien un telecadira per arribar a la Sortida de la cursa i iniciar el descens. Un mapa també nou! de boscos entre pistes d'esquí i amb fort desnivell. Tot, per acabar de disfrutar dels paisatges i l'orientació a la comarca de la Cerdanya.

 En general, un gran esforç de la gent d'informàtica, dels avituallament, dels traçats, de l'espai d'acollida als infants acompanyats, de Sortides i Arribades, de gestions de tot tipus amb l'allotjament, publicació de web i dos butlletins, lloguers de WC, tiquets per la "navette" cap a les Bulloses i pel telecabina, estacionament d'autocaravanes en espais reservats i cotxes en pistes forestals, preparació del centre de competició, i tantes i tantes tasques que, acomplertes, van fer saltar les llàgrimes -i no és exagerat- als organitzadors al veure que l'aventura acabava amb bon peu. L'entrega de premis va destapar la magnitud del que s'havia arribat a organitzar. La tronada i la pluja del dia 15 a mitja tarda eren, de fet, la manera com la natura donava per finalitzat l'esdeveniment.

 O'CERDANYA ha suposat un any i mig d'intensa feina amb el COC al capdavant, per a donar el millor durant 6 dies, entrenament inicial inclòs.

El cert és que en els darrers dos dies posteriors a les curses han arribat nombroses felicitacions pels mapes i els traçats, i igualment pels aspectes d'infraestructura i organitzatius. No només s'ha satisfet als alcaldes dels municipis i al mateix director general de La Molina, que entregaren els premis junt a J.M. Dédeu, president de la FCOC, sinó que molts orientadors han penjat fotos i comentaris a les xarxes socials agraint les curses i l'esforç de tothom. Al podi final dels 5 Dies, categoria DH21, hi han pujat dos orientadors tant remarcables com la sueca Karolin Ohlsson (4a al darrer mundial) i el francès Lucas Basset, a més d'Isia Basset, Nicolas Rio, Loïc Capbern, Vincent Coupat, etc. Dels de casa, destaquem el 7è lloc de l'Ampa Gil-Brotons i el 12è del Pol Ràfols, ambdòs del COB.

No cal dir que l'experiència ha estat molt celebrada pels integrants dels tres clubs organitzadors. Cadascú centrat en la seva tasca, l'empresa ha pogut arribar a bon port.

 Mai no direm que O'CERDANYA és irrepetible, però sens dubte que aquesta edició entra per la porta gran de la "petita història" de l'orientació catalana.

 David Farell i Garrigós

 17 d'agost del 2017

 

Web de cursa: http://ocerdanya.clubcoc.cat/cat/

Resultats: http://ocerdanya.clubcoc.cat/cat/r/

Fotografies i videos: http://ocerdanya.clubcoc.cat/cat/content/Rm90b3M=/Fotos.html